Rörligt timpris

Hem » Privat » Elavtal » Om våra elavtal » Rörligt timpris

I takt med att elpriserna åker berg- och dalbana på marknaden och vi får smartare teknik hemma har intresset för elavtal med timpris på el ökat. Här får du veta mer om hur denna avtalstyp fungerar och om den kan passa dig.

Under de senaste åren har ett nytt rörligt elavtal kommit in på marknaden, avtal med rörligt timpris. Skillnaden mot det klassiska Rörligt pris-avtalet är att priset på elen varierar från timme till timme istället för från månad till månad, i takt med tillgång och efterfrågan på elmarknaden.

Det totala elpriset på fakturan från oss består av

  • ditt elpris, som baseras på din elförbrukning per timme i förhållande till timpriset på elbörsen. Ditt elpris är alltså unikt och kan inte jämföras med någon annans.
  • Tranås Energis påslag (1,7 öre/kWh)
  • innevarande månads avgifter (inköpspriser) för balanskostnad, elcertifikat, ursprungsgarantier för förnybar el
  • moms
  • månadsavgift á 22 kr/månad

Avgifter från ditt elnätsbolag tillkommer som vanligt.

När är rörligt timpris ett bra val?

Om du har möjlighet att styra stora delar av din elanvändning till dagar och tider då elen är som billigast kan du spara pengar. Det kan handla om saker som att ladda elbilen nattetid eller spara stortvätten till helgen. Värmer du ditt boende med fjärrvärme kan det bli enklare, eftersom det ofta är lättare att styra användningen av hushållsel än el för uppvärmning.

För att göra besparingar behöver du hålla lite koll på aktuella priser på elmarknaden, så intresse för detta är en fördel!

När ska jag inte välja rörligt timpris?

Om du har stort behov av att använda den mesta av din el under de tidpunkter då ”alla andra” också vill göra det, exempelvis på morgonen mellan kl 06-08 och på eftermiddagar mellan kl 16-20, är rörligt timpris kanske inte det bästa avtalet för dig. Oftast är det nämligen under dessa tider som elen är som dyrast. Detsamma kan gälla om du har ett eluppvärmt hus utan möjlighet att anpassa körningen till billigare tider.

Ett bra första steg innan du byter till timpris är att titta på hur priserna på marknaden sett ut under en tid tillbaka och fundera över om det hade varit möjligt för dig att anpassa din elanvändning efter detta. Priserna kan du följa på elbörsen NordPools hemsida. SE1, SE2, SE3 och SE4 är Sveriges olika elområden, Tranås hör till SE3.  Priserna visas i euro och per MWh, byt valuta till SEK och flytta kommatecknet ett steg till vänster så får du öre/kWh.

Hur gör jag om jag vill teckna Rörligt timpris?

Om du vill teckna ett elavtal med Rörligt timpris är du välkommen att kontakta oss så ordnar vi detta (detta avtal går i dagsläget inte att teckna via hemsidan). Ditt elnätsbolag har sedan tre månader på sig att börja leverera mätvärden till oss, men oftast går det snabbare än så att komma i gång.

OBS! Det är inte alla elnätsbolag som ger kunden möjlighet att byta tillbaka från timpris till en ”vanlig” avläsning igen, vilket kan innebära att du måste fortsätta ha timpris om du en gång bytt. Kolla därför denna möjlighet hos ditt nätbolag innan du byter till timpris, så du vet vad som gäller där du bor. Inom Tranås Energi Elnäts område går det bra att byta tillbaka.

Vårt avtal med rörligt timpris har precis som avtalet med rörligt månadspris en månads uppsägningstid.