Fjärrvärmecentralen

Hem » Privat » Fjärrvärme » Bli fjärrvärmekund » Fjärrvärmecentralen

Som fjärrvärmekund har du en fjärrvärmecentral på väggen i din villa, där du ställer in hur varmt du vill ha det hemma. Centralen är liten, driftsäker och har mycket lång livslängd!

I fjärrvärmecentralen överförs värmen från ledningarna i gatan till värmesystemet i ditt hus, när vattnet som finns i dina element cirkulerar genom  centralen och dess värmeväxlare. Genom fjärrvärmecentralen går också röret som leder varmvatten till dina kranar och badrum. Tekniken i dagens centraler är så effektiv att du inte behöver ha någon extra behållare för magasinering av varmvattnet, det värms upp när du behöver det och tar aldrig slut!

Våra fjärrvärmecentraler för villa består av ett vitt, öppningsbart skåp, ungefär lika stort som ett köksskåp (58 x 41 x 78 cm). Din central placeras i närheten av platsen där fjärrvärmeledningen från gatan ansluter till ditt hus, var detta blir beslutar vi tillsammans i samband med din fjärrvärmeinstallation.

Fjärrvärmecentralen är svensktillverkad, har väl beprövad teknik och mycket lång livslängd. Den är konstruerad för att hålla i minst 30 år, men det finns centraler i vårt fjärrvärmenät som är bra mycket äldre än så och fortfarande jobbar på bra! För att hålla din central i bästa skick kan du teckna ett av våra serviceavtal, och bland annat få regelbunden service.

Optimera din uppvärmning

De centraler vi installerar numera är utrustad med teknik som gör det möjligt för dig som tecknat vårt serviceavtal Trygg (eller väljer att hyra centralen då Trygg ingår) att få ett ännu behagligare inomhusklimat, fjärrstyra anläggningen och se driftstatus m.m. via din smartphone eller dator.

En givare placeras ut på lämplig plats i huset och i appen kan du sedan välja vilken medeltemperatur ditt hem ska hålla. Värmetillförseln sker då inte bara utifrån utomhustemperaturen, utan också efter de faktiska temperaturer som sensorerna känner av. Detta gör att hänsyn kan tas till externa faktorer, som exempelvis solinstrålning.

Dags att byta ut din gamla central?

Om din central börjar nå slutet av sin livslängd är det klokt att göra ett planerat byte. Det är aldrig roligt att få ett oplanerat stopp i värmeleveransen, speciellt inte under vintern. Om du är osäker på om din central behöver bytas kan du alltid rådgöra med våra servicetekniker, du når dem via e-post info@tranasenergi.se eller telefon 0140-692 00.

Välj om du vill köpa eller hyra

Du väljer själv om du vill köpa din central till en engångskostnad eller hyra den med en månadskostnad. Du ser den ungefärliga kostnaden för köp nedan, den kan variera något beroende på förutsättningarna i ditt hus och du får därför alltid en offert innan beställning.

Vid hyra av central är priset enligt nedan och vårt serviceavtal Trygg ingår, så du får även tillgång till appen som behövs för att fjärrstyra anläggningen.

Alternativ för fjärrvärmecentralKostnad inkl. moms
Köp av central, engångskostnadF.n. ca 56 000 kr inkl. ROT-avdrag
Hyra av central, månadskostnadF.n. 380 kr/månad (indexregleras årligen)

Hyresavtalet löper tills vidare under 20 år och vid försäljning av huset kan du antingen betala av restvärdet eller överlåta hyresavtalet till husets nya ägare.

Avtalsvillkor vid hyra av central

Intresseanmälan för ny central

För att beställa utbyte av en befintlig central kan du göra en intresseanmälan via formuläret nedan. Vi hör sedan av oss till dig för att se över förutsättningarna, lämna en offert och planera in bytet. Om du inte är fjärrvärmekund idag kan du istället anmäla intresse för fjärrvärmeanslutning via formuläret på denna sida.