Aktuellt om elsituationen

Hem » Privat » Kundservice » Aktuellt om elsituationen

Just nu har vi en situation på elmarknaden som vi aldrig haft innan. Många av våra kunder är oroliga för de höga elpriserna, vilket vi har full förståelse för, och vi gör vårt bästa för att underlätta för er.

Vår kundservice får just nu mängder med frågor på grund av läget på elmarknaden och vi har därför längre svarstider än normalt på telefon och e-post.  Nedan har vi samlat de absolut vanligaste frågorna vi får, kanske får du svar där? Om inte är du självklart välkommen att höra av dig och vi rekommenderar att du gör det via e-post till info@tranasenergi.se, så slipper du sitta i telefonkö. Vi återkommer så fort vi kan!

Nej, Tranås Energi kommer inte att bryta några pågående elavtal. Om du har ett elavtal med fast pris gäller detta under hela avtalsperioden.

Det är svårt för oss att tala om vilket avtal som är bäst för dig, vi kan bara förklara hur de olika avtalen fungerar och vilka fördelar respektive nackdelar de har. Utefter detta får du sedan ta beslut om vilken avtalstyp som passar ditt hushåll bäst och hur höga svängningar ekonomin tillåter.

Om det känns bäst att veta ungefär vad hushållet har för utgifter framöver är det värt att överväga att teckna ett avtal med fast pris så att du betalar samma pris per kilowattimme under hela avtalstiden. Om din ekonomi klarar pristoppar och du tror att marknaden inom överskådlig tid kommer stabiliseras kan det vara värt att ha ett rörligt avtal så att du kan ta del av eventuella sjunkande priser på marknaden.

Om du kan styra stora delar av din elanvändning till tider på dygnet då elen är som billigast på marknaden kanske ett avtal med rörligt timpris passar dig. Om du inte kan eller vill anpassa din elanvändning kan detta dock bli ett dyrt alternativ, så fundera noga över hur dina möjligheter till styrning ser ut innan du tecknar.

På grund av det osäkra läget på elmarknaden är risken vi som elbolag tar i samband med att vi köper in din el just nu väldigt svår att beräkna. Därför kan vi i dagsläget inte erbjuda avtalstyperna Fast pris 3 år eller 50/50 3 år.

Rörligt timpris innebär att priset på elen du använder varierar från timme till timme, i takt med tillgång och efterfrågan på elmarknaden.

Rörligt timpris passar dig som har möjlighet att styra stora delar av din elanvändning till dagar och tider då elen är som billigast, t ex genom att ladda elbilen på natten. Om du inte vill anpassa din elanvändning eller hålla koll på vad elpriset ligger på just nu kommer Rörligt timpris troligen bli dyrare för dig än ett vanligt Rörligt pris-avtal.

Ett bra första steg innan du byter till timpris är att titta på hur priserna på marknaden sett ut under en tid tillbaka och fundera över om det hade varit möjligt för dig att anpassa din elanvändning efter detta, du kan se spotpriser i t ex appen "Elen". Om du vill teckna ett elavtal med Rörligt timpris är du välkommen att kontakta oss på info@tranasenergi.se så ordnar vi detta (Rörligt timpris går i dagsläget inte att teckna via hemsidan). Ditt elnätsbolag har sedan tre månader på sig att börja leverera mätvärden till oss, men oftast går det snabbare än så att komma i gång.

Tyvärr är det ingen som vet vad som kommer att hända på elmarknaden framöver. Det är många faktorer inblandade och vädret, tillgången på kol och gas i Europa samt svårigheter i överföring av el från norra till södra Sverige är några av de som påverkar priserna mest.

Om vintern blir kall kommer vi förmodligen se mycket höga elpriser och om Ryssland helt stoppar gasexporten till Europa blir de sannolikt ännu högre. En varm och blåsig vinter utan oväntade driftstopp i elproduktionsanläggningarna skulle ge ett stabilare pris.

Om du får svårt att betala din elräkning ska du alltid ta kontakt med oss. Då tittar vi på din betalningshistorik och kan oftast flytta fram förfallodagen på din faktura.

Våra råd till dig

För dig som har ett elavtal med rörligt pris eller ett nyligen tecknat fastprisavtal har de höga elpriserna förmodligen redan börjat kännas. Nedan ser du några tips på vad du kan göra för att ta mer kontroll över situationen.

 • Sätt dig tillsammans med alla i hushållet eller med kompisarna och prata om vad ni kan göra för att minska elanvändningen. Någon kanske har en idé du inte tänkt på?
 • Om du behöver rådgivning angående hur du kan spara energi hemma så har de flesta kommuner en energi- och klimatrådgivare som du kan kontakta kostnadsfritt.
 • Om du får elfakturan varannan månad idag kan det vara värt att byta till varje månad för att jämna ut kostnaderna. Detta gör du i så fall genom att skicka ett meddelande till vår kundservice och be om detta.
 • På Mina sidor kan du se statistik över din elförbrukning flera år tillbaka i tiden och på så sätt kan du göra en uppskattning av vad dina kostnader kan hamna på i vinter, beroende på vilket elpris du har.
 • Om du har möjlighet är det klokt att lägga undan pengar för vinterns elräkningar.

Några energispartips

Uppvärmningen av ditt hus är det som drar mest energi hemma. Bor du eluppvärmt är det alltså förmodligen här du kan spara in flest kWh.

 • Sänk värmen en grad – spara 5 % av värmekostnaden!
 • Klä dig smart! Det kanske låter självklart, men vanan att gå barfota och i t-shirt hemma kanske sitter i? Med sockor och en go tröja på känner du antagligen ingen skillnad om du drar ner temperaturen en grad.
 • Möblera inte framför elementen, luften behöver kunna cirkulera framför.
 • Se över tätningslister i fönster och dörrar, byt ut dem om det behövs.
 • Stäng av den elektiska golvvärmen om det är möjligt, en badrumsmatta gör golvet behagligt ändå.

Andra områden där det går att göra enkla åtgärder är t ex kök, tvätt och bad.

 • Använd eco-programmen på tvättmaskinen och diskmaskinen.
 • Tvätta i fylld tvättmaskin och välj låg temperatur (det sliter mindre på kläderna också).
 • Torktumlaren är en riktig energitjuv, så hängtorka om du har möjlighet.
 • Duscha kortare tid – halva duschtiden minskar energi- och vattenförbrukning med hälften.
 • Använd alltid lock när du kokar upp något på spisen.
 • Frosta ur frysen om det behövs, och håll dammfritt bakom kyl och frys.

Läs fler energispartips hos Energimyndigheten