Aktuellt om elsituationen
Just nu har vi en situation på elmarknaden som vi aldrig haft innan. Många av våra kunder är oroliga för de höga elpriserna, vilket vi har full förståelse för, och vi gör vårt bästa för att underlätta för er.
Priserna på ursprungsgarantier har stigit
För att ett elbolag ska kunna garantera att den el de säljer är förnybar köper de så kallade ursprungsgarantier. All el som ingår i ditt elavtal hos Tranås Energi är förnybar, så kostnaden för ursprungsgarantier är alltid en del av ditt elpris.
Om du har ett elavtal med fast pris är kostnaden för ursprungsgarantier inbakade i ditt avtalade elpris, eftersom vi köpte in dem för hela din avtalsperiod när du tecknade elavtalet.
Om du har ett elavtal med rörligt pris eller avtalet Schysst pris köper vi in dina ursprungsgarantier löpande och priset på dessa är också rörligt. Du kan se kostnaderna för innevarande månads ursprungsgarantier under rubriken ”Förnybart” på din faktura. Vi lägger inte på någon extra kostnad, utan den summa du ser på fakturan är samma summa som vi köpt in dina garantier för.
Just nu är tillgången på förnybar el mindre och eftersom även denna styrs av tillgång och efterfrågan har kostnaderna för ursprungsgarantier därför stigit en del. Tranås Energi tog för många år sedan beslutet att sälja 100 % förnybar el, du kan därför inte välja bort förnybart om du är elhandelskund hos oss.
Elstödet
Vi har samlat all aktuell information om elstöd på en sida som du när via länken nedan.
Vanliga frågor just nu
Det är svårt för oss att tala om vilket avtal som är bäst för dig, vi kan bara förklara hur de olika avtalen fungerar och vilka fördelar respektive nackdelar de har. Utefter detta får du sedan ta beslut om vilken avtalstyp som passar ditt hushåll bäst och hur höga svängningar ekonomin tillåter.
Om det känns bäst att veta ungefär vad hushållet har för utgifter framöver är det värt att överväga att teckna avtalet Schysst pris, som i grunden består av ett fast pris per kilowattimme under hela avtalstiden. Om din ekonomi klarar pristoppar och du tror att marknaden inom överskådlig tid kommer stabiliseras kan det vara värt att ha ett rörligt avtal så att du kan ta del av eventuella sjunkande priser på marknaden.
Om du kan styra stora delar av din elanvändning till tider på dygnet då elen är som billigast på marknaden kanske ett avtal med rörligt timpris passar dig. Om du inte kan eller vill anpassa din elanvändning kan detta dock bli ett dyrt alternativ, så fundera noga över hur dina möjligheter till styrning ser ut innan du tecknar.
Rörligt timpris innebär att priset på elen du använder varierar från timme till timme, i takt med tillgång och efterfrågan på elmarknaden.
Rörligt timpris passar dig som har möjlighet att styra stora delar av din elanvändning till dagar och tider då elen är som billigast, t ex genom att ladda elbilen på natten. Om du inte vill anpassa din elanvändning eller hålla koll på vad elpriset ligger på just nu kommer Rörligt timpris troligen bli dyrare för dig än ett vanligt Rörligt pris-avtal.
Ett bra första steg innan du byter till timpris är att titta på hur priserna på marknaden sett ut under en tid tillbaka och fundera över om det hade varit möjligt för dig att anpassa din elanvändning efter detta, du kan se spotpriser i t ex appen "Elen". Om du vill teckna ett elavtal med Rörligt timpris är du välkommen att kontakta oss på info@tranasenergi.se så ordnar vi detta (Rörligt timpris går i dagsläget inte att teckna via hemsidan). Ditt elnätsbolag har sedan tre månader på sig att börja leverera mätvärden till oss, men oftast går det snabbare än så att komma i gång.
På grund av det osäkra läget på elmarknaden är risken vi som elbolag tar i samband med att vi köper in din el just nu väldigt svår att beräkna. Detta gör priserna på fasta pris-avtal mycket höga.
Av denna anledning har vi tagit fram en helt ny avtalstyp som vi kallar Schysst pris. Detta består i grunden av ett fast pris, men med vissa rörliga delar som styrs utifrån elanvändning. Tack vare detta upplägg har vi kunnat ta bort riskpåslagen helt!
Tyvärr är det ingen som vet vad som kommer att hända på elmarknaden framöver. Det är många faktorer inblandade och vädret, tillgången på kol och gas i Europa samt svårigheter i överföring av el från norra till södra Sverige är några av de som påverkar priserna mest.
Om du får svårt att betala din elräkning ska du alltid ta kontakt med oss. Då tittar vi på din betalningshistorik och kan oftast flytta fram förfallodagen på din faktura.
Om Sveriges elproduktion inte räcker till och det inte finns möjlighet att importera el uppstår så kallad effektbrist. Den risken är liten, men den finns under några timmar i vinter.
Här kan du läsa mer om effektbrist
Våra råd till dig
För dig som har ett elavtal med rörligt pris eller ett nyligen tecknat fastprisavtal har de höga elpriserna förmodligen redan börjat kännas. Nedan ser du några tips på vad du kan göra för att ta mer kontroll över situationen.
- Om du behöver rådgivning angående hur du kan spara energi hemma så har de flesta kommuner en energi- och klimatrådgivare som du kan kontakta kostnadsfritt.
- Om du får elfakturan varannan månad idag kan det vara värt att byta till varje månad för att jämna ut kostnaderna. Detta gör du i så fall genom att skicka ett meddelande till vår kundservice och be om detta.
- På Mina sidor kan du se statistik över din elförbrukning flera år tillbaka i tiden och på så sätt kan du göra en uppskattning av vad dina kostnader kan hamna på i vinter, beroende på vilket elpris du har.
- Hör alltid av dig till oss om det uppstår en situation där du inte kan betala din elräkning.
Några energispartips
Uppvärmningen av ditt hus samt av varmvatten är det som drar mest energi hemma. Om värme och varmvatten ingår i din elkostnad är det alltså antagligen på dessa områden du kan spara in flest kWh.
- Sänk värmen en grad – spara 5 % av värmekostnaden!
- Klä dig smart! Det kanske låter självklart, men vanan att gå barfota och i t-shirt hemma kanske sitter i? Med sockor och en go tröja på känner du antagligen ingen skillnad om du drar ner temperaturen en grad.
- Möblera inte framför elementen, luften behöver kunna cirkulera framför dem.
- Se över tätningslister i fönster och dörrar, byt ut dem om det behövs.
- Stäng av den elektiska golvvärmen om det är möjligt, en matta gör golvet behagligt ändå.
- Tvätta i fylld tvättmaskin och välj låg temperatur (det sliter mindre på kläderna också).
- Torktumlaren är en riktig energitjuv, så hängtorka om du har möjlighet.
- Duscha kortare tid – halva duschtiden minskar energi- och vattenförbrukning med hälften.
- Använd alltid lock när du kokar upp vatten på spisen.
- Frosta ur frysen om det behövs, och håll dammfritt bakom kyl och frys.
- Använd eco-programmen på tvättmaskinen och diskmaskinen