Hem » Hur blir elpriset i vinter?

Hur blir elpriset i vinter?

Just nu får vi många frågor om hur elpriserna blir vintern 2023. I den här artikeln berättar vi mer om hur förutsättningarna ser ut just nu.

Anledningen till att det är så svårt att svara på hur elmarknaden kommer att utveckla sig beror på att den största styrande faktorn är vädret, och som vi alla vet är det svårt att förutspå! En varm och blåsig vinter håller nere priserna och motsatsen höjer dem.

Sverige är ett avlångt land och den största delen av vår elproduktion finns i norr, med begränsad överföringskapacitet till söder. Samtidigt står södra Sverige för den största delen av elanvändningen. När elen inte räcker till i södra Sverige behöver vi därför importera från andra länder, och då främst från Tyskland, där elen i första hand framställs av gas.

Detta är några fakta som kan vara bra att veta om de rörliga priserna:

  • Det rörliga priset påverkas av elproduktionsläget och efterfrågan på el just nu.
  • Vid de tillfällen vi behöver importera el stiger elpriset just nu till omkring 150-200 öre/kWh, vilket är detsamma som gaspriset.
  • Gaslagren är välfyllda inför vintern och om vi behöver importera el under vinterns första månader kommer prisnivån att hålla sig nivå med ovan.
  • Om vintern blir kall och lång i hela Europa, det vill säga om den håller i sig ända fram till mars, april, kommer läget att bli betydligt annorlunda. Lagren av gas kommer då vara nere på låga nivåer efter februari och den el vi behöver importera kommer då att vara betydligt dyrare än de priser vi ser nu.
  • Kriget mellan Israel och Palestina kan komma att påverka elpriserna på sikt om oljepriserna påverkas, men nu till vintern är det främst gaspriset som styr enligt ovan.

När det gäller de fasta priserna har inte väderbilden lika stor betydelse, utan det är spekulationen på marknaden som styr priserna. Exempelvis hur man tror att tillgången på gas kommer att vara framöver.

Ska jag välja Rörligt pris, Rörligt timpris eller Schysst pris?

När det kommer till vilket avtal som är bäst för dig måste du själv känna efter och välja utifrån din situation. På grund av osäkerheten och att det faktiskt är vädret som styr kan och får vi inte rekommendera dig ett visst alternativ.

Historiskt sett har ett rörligt pris varit billigast i längden, men då behöver du vara beredd på att det kan komma pristoppar vid exempelvis kallare väder. Har du liten elförbrukning kanske inte detta spelar så stor roll, men har du stor förbrukning kanske du behöver ha en buffert för detta.

Om du väljer mellan ett vanligt Rörligt pris-avtal och Rörligt timpris behöver du fundera på hur stora möjligheter du har att styra din elförbrukning till de billigaste timmarna. Om du har svårt att göra det bör du välja ett vanligt Rörligt pris-avtal.

Här kan du läsa mer om Rörligt timpris

Vill du ha större kontroll över din elfaktura är alternativet att välja vårt avtal Schysst pris. Med detta avtal väljer du själv hur stor andel av din årsförbrukning som ska köpas in till fast pris, så på så sätt kan du också styra om du vill få fast pris på hela din inköpta volym, eller på en mindre del och rörligt pris på resten.

Schysst pris har även några rörliga delar, som styrs av hur du använder din el. Läs igenom hur avtalet fungerar via länken nedan innan du tecknar det.

Här kan du läsa mer om Schysst pris

Tillbaka