Få hjälp att hitta dina energitjuvar!
Just nu är det många som funderar över vad man kan göra för att minska sin energiförbrukning. Men det är inte alltid helt lätt och var ska man ens börja? Nästan alla kommuner erbjuder energi- och klimatrådgivning och vi har pratat med en av Tranås rådgivare om hur man kommer igång!
Hos kommunernas energi- och klimatrådgivare är inte goda råd dyra, det är nämligen helt kostnadsfritt att höra av sig exempelvis till Anna Samson eller hennes kollega Boo Nordin för att få oberoende rådgivning. Tjänsten finns i nästan alla kommuner och finansieras av Energimyndigheten.
Anna och Boo jobbar som rådgivare för invånare i Tranås, Aneby och Eksjö kommun.
– Det är främst villaägare som hör av sig till oss och just nu är det många frågor om uppvärmningssystem och solceller. Fler och fler får upp ögonen för detta när energikostnaderna ökar.
De som hör av sig har olika förutsättningar att påverka sina kostnader, men det finns möjligheter att göra saker på många nivåer och oavsett om man bor i villa eller lägenhet menar Anna.
– I hemmet är det ”många bäckar små” som gäller.
Vilken är den vanligaste energitjuven?
– Det är nog alla smågrejer som man inte tänker på. Allt som står på stand by, att man låter varmvattnet rinna medan man diskar eller tar långa duschar, sådant som man gör ofta och som drar i väg helt enkelt. Det är alltid bra att titta på energimärkningen när det är dags att köpa nya produkter som vitvaror, elektronik, ljuskällor m.m. Välj ett energisnålt alternativ om du kan!
Vilka är dina bästa tips för hur man ska gå till väga om man vill minska sina energikostnader?
– Det första steget är att skaffa sig koll på var energin tar vägen. Då kan man tänka till innan man använder saker och stänga av dem helt när man är klar. Andra enkla saker att börja med är att se över tätningslisterna i sina fönster och kolla upp vad man har för elavtal.
När man gjort de enklaste sakerna kan man fundera över om man till exempel behöver tilläggsisolera i taket för att behålla mer av värmen och se så att eventuell värmepump och ventilation går som de ska och är underhållna.
Sista steget kan vara större investeringar, som till exempel att byta värmesystem om man har direktverkande el. Vattenburna system ger större möjligheter till exempelvis fjärrvärme eller värmepump.
Energimyndigheten har mycket bra information på sin hemsida. Och om du tycker det är svårt så är det bara att höra av dig till rådgivaren i din kommun, avslutar Anna Samson.
Du kanske också vill läsa om
