Hem » Här flyttar vi öring i Bulsjöån

Här flyttar vi öring i Bulsjöån

Med våra fiskvägar på plats har vattenområden som varit stängda i över 100 år blivit tillgängliga för fisken igen. Nu ska bara öringen hitta hit också, och här behöver naturen lite hjälp på traven!

Öringens instinkt gör att den vill flytta sig mellan olika platser i livet. Den kläcks och växer upp på en plats, flyttar sedan ut i ett större vattenområde (i det här fallet Sommen) med gott om mat för att växa till sig och vill sedan återvända till sin uppväxtplats när det blir dags för lek.

Genom att flytta öringar som är upp till ett år gamla och låta dem få en ny uppväxtplats hoppas vi att dessa sedan ska vandra tillbaka till denna plats när det blir dags för dem att föröka sig. Det räcker att några öringar tar sig tillbaka för lek för att cirkeln ska vara i gång!

De öringar som nu fångats in har plockats upp i sidoflödet samt i fiskvägen vid Visskvarn vattenkraftstation, där det finns väletablerade uppväxtområden. Småöringarna släpptes sedan ut en bit uppströms, där det finns fina miljöer som iordningställdes av Länsstyrelsen för ca 15 år sedan. Vi kommer att fortsätta flytta öringar årligen under fem år för att succesivt bygga upp öringstammen från Visskvarn och vidare uppåt i systemet.

Vi har goda erfarenheter av denna metod ifrån våra tidigare projekt och parallellt med detta arbetar Sportfiskarna med odling och utsättning av öringyngel på olika platser i ån. Genom att jobba tillsammans skapar vi goda möjligheter till att Bulsjöån på sikt ska bli full av öring, som den en gång var!

Välj ett fiskvänligare elavtal!

Genom att bli elkund hos oss bidrar du till att vi kan fortsätta med våra vattenvårdsåtgärder. Du kan teckna elavtal hos oss oavsett var i Sverige du bor och det enda du behöver kolla upp är att du inte har någon bindningstid hos ditt nuvarande elbolag.

Tillbaka