Hem » Rekordhöga elpriser – vad innebär det?

Rekordhöga elpriser – vad innebär det?

Under den senaste tiden har elpriserna slagit rekord flera gånger, det har pratas om extrempriser i media och kunder med rörligt elpris får högre fakturor än vanligt. Här reder vi ut vad det beror på!

Så fungerar prissättningen

All el vi använder i Sverige köps och säljs på elmarknaden NordPool, det är där vi köper in din el. Precis som på andra marknader är det tillgång och efterfrågan som styr priserna, när det finns gott om el är priserna låga och när det finns lägre tillgång men hög efterfrågan stiger de.

Att det just nu är höga elpriser på marknaden beror bland annat på hög efterfrågan på el (på grund av kylan, det går åt mycket el till exempelvis uppvärmning) och att det är låg produktion på vatten- och vindkraft för tillfället.

Ytterligare en bidragande orsak är brister i möjligheten att skicka el från norra Sverige (där de stora vattenkraftverken och därmed den mesta av vår el produceras) till södra Sverige (där den mesta av elen används). Detta gör att elpriserna i södra Sverige oftast är högre än i norra Sverige.

Rekordhöga priser – vad innebär det för mig?

Om du har fast pris

Om du har ett elavtal med fast pris påverkas du inte alls av att elpriserna är högre än vanligt på elmarknaden just nu, du betalar det pris per kWh som du har tecknat avtal om under hela din avtalsperiod. Däremot kanske kylan gör att du använder mer el än vanligt och elräkningen kan därför bli högre av den anledningen. Om det snart är dags att teckna om ditt avtal kommer du att märka att priserna för kommande perioder just nu ligger högre än du är van vid.

Om du har rörligt pris

Om du har ett elavtal med rörligt pris har du antingen månadspris eller timpris. Om du är privatkund eller en mindre företagskund hos oss har du månadspris.

Om du har ett rörligt avtal med månadspris betalar du ett snittpris av vad din el kostat att köpa in under varje timme hela månaden. Om priset skulle bli extremt högt under någon enstaka timme men lägre under större delen av tiden påverkas alltså inte beloppet på fakturan speciellt mycket av den där enstaka timmen. Om priserna ligger högre än normalt under en större del av månaden blir dock skillnaden större, samtidigt som du kanske använder mer el än vanligt nu när det är kallt. I december 2021 var det rörliga priset ca 5 gånger högre än under december 2020, vilket märks på fakturan.

Om ni är företagskunder och har ett rörligt avtal med timpris påverkas ni i högre grad av pristoppar då det finns en direkt koppling mellan den el ni använde vid ett visst klockslag och vad priset på elmarknaden var just då. Om det är möjligt kan ni spara mycket pengar på att till exempel styra produktionen så att er elförbrukning är så låg som möjligt under pristopparna.

Elprisstödet

På grund av prisläget presenterade Regeringen nyligen elprisstödet, som kommer att ges till ca 2 miljoner hushåll.

Här kan du läsa mer mer elprisstödet

Byt till faktura varje månad

Som kund hos oss får du automatiskt fakturan varannan månad och betalar då för två månaders elförbrukning åt gången. Om du vill kan du byta till betalning varje månad, skicka ett meddelande till vår kundservice så ordnar vi det.

Om du inte kan betala

Om du får en faktura som är högre än du klarar av att betala ska du alltid kontakta oss. Då tittar vi på din betalningshistorik och möjligheten att flytta fram förfallodagen på din faktura. Hör av dig i god tid innan förfallodagen för att undvika att få påminnelseavgifter.

Hur kan jag spara el?

Det är svårt att svara på hur just du kan spara el då vad man kan göra skiljer sig mycket mellan olika typer av boenden. Med det sagt finns det många småsaker du kan tänka på för att minska din elanvändning, nedan finns några tips!

Spartips

  1. Täta dragiga fönster med tätningslister.
  2. Använd LED-lampor istället för andra alternativ.
  3. Kör tvättmaskinen på svalare grader (t ex 30 istället för 40) när det är möjligt och kör alltid fulla maskiner.
  4. Sänk värmen inne. En grad lägre minskar uppvärmningskostnaden med 5 %.
  5. Stäng av elektronik (dator, spelkonsoler, tv osv) när du inte använder den.
  6. Ett snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet och en snabb dusch är billigare än en lång.
  7. Ha en måttlig temperatur på den elektriska golvvärmen.
  8. Stäng av den elektriska handdukstorken när den inte används.
  9. Ställ inte stora möbler framför elementen.
  10. Lägg lock på kastrullen när du kokar upp vatten.

Om du vill få hjälp att sänka din elförbrukning kan du ta hjälp av kommunens energi- och klimatrådgivare, alla kommuner brukar erbjuda denna tjänst så titta efter information på din hemkommuns hemsida.

Läs mer om energi- och klimatrådgivning i Tranås kommun

Tillbaka