Så påverkar din förbrukning elkostnaden
Elkostnaden är något som många funderar över, speciellt under vintermånaderna när energibehovet är som störst. För att sänka sina elkostnader är det viktigt att förstå hur förbrukningen påverkar vad du faktiskt betalar. Här delar vi med oss av insikter och tips som hjälper dig att bli mer medveten om din elanvändning.
Vad påverkar din elkostnad?
Elkostnaden är en kombination av flera faktorer, exempelvis:
- Mängden el du använder är den allra största faktorn. Uttrycket ”den billigaste kilowattimmen är den som aldrig används” är lite slitet, men sant.
- Ditt elpris per kWh. Elpriset varierar beroende på marknadens efterfrågan och utbud. Under kalla vinterdagar när många använder el samtidigt kan priserna på elmarknaden stiga rejält. Det har en direkt påverkan för dig som har rörligt timpris, men det påverkar även det kollektiva priset för dig som har Rörligt pris med månadsmätning. När det gäller fasta priser är det prognoser och spekulationer om framtiden som avgör elpriset per kilowattimme under avtalsperioden.
- Tidpunkt för användning. Om du har ett avtal med rörligt timpris varierar ditt elpris över dygnets timmar och ofta är det billigare att använda el på natten eller tidiga morgnar när efterfrågan är lägre.
- Typ av elavtal. Ett avtal med fast pris ger stabilitet medan ett rörligt pris ofta är mer kostnadseffektivt i längden om du har utrymme för pristoppar i budgeten. Du kan jämföra det med hur en fast eller rörlig ränta på ett banklån fungerar.
Energislukarna i hemmet
Energislukarna i hemmet är ofta de apparater och system som vi använder mest frekvent eller som kräver mycket energi för att fungera. Dessa enheter kan bidra till höga elkostnader, särskilt om de används ineffektivt eller utan att vi tänker på det. Genom att identifiera vilka delar av hushållet som är mest energikrävande kan du rikta in dig på åtgärder som gör störst skillnad, både för plånboken och miljön.
Några exempel på vanliga energislukare är
- Värmepumpar och elradiatorer. Uppvärmning är ofta den största posten på elräkningen, särskilt i hus.
- Laddfordon. El- och hybridbilar som laddas drar mycket el, det har du garanterat märkt av om du har en.
- Torktumlare och tvättmaskiner. Dessa apparater använder mycket el, speciellt om de körs ofta.
- Spisar och ugnar. Matlagning drar märkbart mycket el.
- Elektronik som står i standby-läge. TV-apparater, datorer och spelkonsoler som står på standby drar kanske inte stora mängder el, men i det långa loppet blir det ändå en del kilowattimmar.
Tips för att minska din elkostnad
Att sänka elkostnaderna handlar mer om att ta kontroll över hur och när du använder energi än att hitta det allra billigaste elavtalet. Genom att göra små förändringar i vardagen kan du minska både din förbrukning och dina utgifter. Nedan hittar du konkreta tips som är enkla att implementera – från smart användning av uppvärmning till optimering av hushållsapparater:
- Optimera uppvärmningen. Sänk inomhustemperaturen där du kan. Till exempel kanske du kan sänka värmen i sovrummet och få bättre sömn på köpet?
- Ladda bilen smart! Det är kanske om du har elbil som ett timprisavtal gör bäst nytta, i kombination med att du laddar bilen när priserna är som billigast. Vår egen app har stöd för flera bilmärken och inom kort även laddboxar. Om inte din modell finns med där erbjuder säkert tillverkaren av din bil eller laddbox en app med sådan funktion.
- Laga mat smart. Du kan spara energi genom att stänga av ugnen några minuter tidigare och utnyttja eftervärmen och använda lock när du kokar upp vatten på spisen.
- Elda inte för kråkorna. Se över tätningslisterna runt fönster och dörrar, de behöver bytas ibland för att täta ordentligt.
- Byt till energieffektiva apparater. LED-lampor och vitvaror med låg energiklass kan ge stora besparingar, så välj energismart när det är dags för byte.
- Undvik standby-läge. Använd grenkontakter med strömbrytare för att enkelt stänga av flera apparater samtidigt. Dra ut mobilladdare som inte används, ofta drar de ström även när de inte laddar något.
- Planera elanvändning. Använd apparater som diskmaskin och tvättmaskin under lågpristimmar om du har ett elavtal med rörligt timpris.
- Hängtorka tvätten. Låt torktumlaren vila när vädret tillåter, att torka den ute är ju alldeles gratis!
Om du behöver hjälp med dina energibesparingsåtgärder kan du kontakta din kommuns energirådgivare kostnadsfritt.
Lycka till!