Se upp för oseriösa elsäljare

Hem » Se upp för oseriösa elsäljare

Konsumentverket och Energimarknadsbyrån varnar för oseriös telefonförsäljning av elavtal, då de får fler anmälningar än någonsin om oschysst försäljning.

De flesta elbolag är seriösa, men det finns tyvärr några som använder fula säljmetoder. För att undvika dessa skulle vi vilja säga att man aldrig ska teckna elavtal via en telefonförsäljare och alltid välja ett elbolag som är certifierat med Schysst elhandel.

Just nu är det högsäsong för bluffsäljarna och Konsumentverket och Energimarknadsbyrån ger därför rådet att man direkt ska avsluta samtalet om man blir uppringd. Glöm inte att en säljare aldrig kan lova dig ett lägre elpris om du inte först har berättat vad ditt nuvarande pris är, det är nämligen ingen annan än du och ditt elbolag som vet detta. Låter erbjudandet för bra för att vara sant, ja då är det nog det också.

Energimarknadsbyrån om hur ett samtal kan gå till:

  • Telefonförsäljaren utger sig för att representera ett annat företag, exempelvis kundens nuvarande elhandlare.
  • Viktig information om bindningstiden eller uppsägningstiden utelämnas och priset beskrivs som mycket mer fördelaktigt än vad det i verkligheten är.
  • Säljaren försöker på olika sätt få kunden att besvara ett sms, oftast genom att påstå att kunden är tvungen att svara på sms-meddelandet för att få mer information om avtalet. Säljarna beskrivs ofta som mycket forcerande. Kundens svar på sms-meddelandet som alltså avser en vilja att ta emot mer information används sedan som en bekräftelse på ett faktiskt elavtal.
  • Mot kundens vilja hävdar sedan elhandlaren att avtalet är giltigt. Det påstådda avtalet har ofta lång bindningstid och ett betydligt högre pris än vad kunden tidigare har haft.

Energimarknadsbyråns råd till den som blir uppringd är:

  • Avsluta samtalet direkt.
  • Svara inte på sms.
  • Ifrågasätt påståenden om samarbete med din nuvarande elhandlare eller elnätsföretag.
  • Kontrollera Energimarknadsbyråns klagomålslista för att se om aktuellt bolag finns där.

Mer information om du råkat ut för oseriösa säljare

Guide om du är missnöjd

Vägledning om du lurats att svara på ett sms

Vägledning för dig som är företagare

Tillbaka