Hem » Surrande ängar i Sandvik och Tranås

Surrande ängar i Sandvik och Tranås

För ca ett och ett halvt år sedan sådde vi, i samarbete med en lantbrukare, en äng med blommor och gräs för pollinatörer. I år utökar vi genom att låta alla gräsytor kring kraftvärmeverket växa upp och blomma!

För två år sedan fick vi en fråga från en av våra lokala lantbrukare om vi ville vara med och sponsra en pollinatörsäng på hans mark, strax utanför Tranås. En mycket bra idé tyckte vi, och sa förstås ja!

Området i Sandvik, strax utanför Tranås, är ca ett halvt hektar (5 000 kvm) stort och ligger vackert sluttande ner mot sjön Sommen. Ytan såddes hösten 2022 och började växa våren därpå, men på grund av torkan i början av förra sommaren gick det långsamt. I år har växterna tagit revansch och nu är där fullt av både blommor och surrande insekter!

Blommande ytor vid kraftvärmeverket

I år har vi startat ännu ett ängsprojekt, den här gången på gräsmattorna kring vårt kraftvärmeverk. Dessa ytor används inte till något och klipps vanligtvis bara med gräsklippare, perfekta att skapa mångfald på med andra ord! Dessutom sparas både gräsklipparbränsle och arbetskraft.

I år låter vi gräset växa upp för att ta reda på vad vi har att utgå ifrån, och så får vi se vad nästa steg blir. Jämfört med förra året ser det redan väldigt bra ut, med mängder av blommor och olika pollinatörer!

En bränd gräsmatta på kraftvärmeverket i juni 2023.

Bilden ovan visar en av ytorna på kraftvärmeverket i juni 2023, då torkan under försommaren hade bränt sönder det klippta gräset.

Den nya ängsytan på kraftvärmeverket i juni 2024.

I juni 2024 ser samma yta ut så här, många vilda blommor har tittat fram!

Den nya ängsytan på kraftvärmeverket i juni 2024.
En humla går in för landning på en blomma.

En del i vårt naturvårdsarbete

Ängsprojekten är en del i vårt arbete för ökad biologisk mångfald. Andra fokusområden just nu är Svartån i Tranås, där vi arbetar för att förbättra miljöerna för fiskar och andra vattenlevande djur, samt Bulsjöån i Ydre, där vi väntar på tillstånd att bygga en fiskväg vid Oppeby kvarn. Som kund hos oss är du med och bidrar till detta!

Tillbaka