Hem » Teckna rätt elavtal – för dig som bor i hus

Teckna rätt elavtal – för dig som bor i hus

För dig som bor i hus står elkostnaden ofta för en stor del av utgifterna under den kalla delen av året. Här får du lite hjälp med hur du kan tänka när det är dags att välja elavtal.

Vilket elavtal ska jag välja?

Hos Tranås Energi kan du välja mellan avtalen Rörligt pris, Rörligt timpris och Schysst pris (som till stor del består av ett fast pris). Du kan också välja till el märkt Bra Miljöval eller vår egenproducerade el, som vi kallar Hemmagjord el. Valet av elavtal beror på flera faktorer, som din elförbrukning, din ekonomi och hur intresserad du är av att följa utvecklingen på elmarknaden.

Ett rörligt elpris innebär att priset du betalar varierar antingen från månad till månad eller från timme till timme (om du har Rörligt timpris), beroende på utbud och efterfrågan på elmarknaden. Det ger dig möjligheten att spara pengar när elpriset är lågt, men du måste också vara beredd på att betala mer när elpriset är högt. Därför kan det vara bra att spara till en buffert under billigare perioder, som du kan använda när elen blir dyrare.

Vill du ha större trygghet är det bättre att välja avtalet Schysst pris. Det består i grunden av ett fast elpris per kWh. Den fasta delen är samma under hela avtalsperioden, oavsett hur elmarknaden förändras. Schysst pris har också några rörliga delar som styrs av hur du använder din el.

Historiskt har man i längden tjänat på att ha en rörligt pris, men de som tecknade fasta avtal för ett par år sedan har tjänat på det eftersom elpriserna varit höga de senaste två åren. Numera varierar priserna mer än förr, vilket också gör det svårt att förutse vilket som är det bästa valet för framtiden.

Vad är normal elförbrukning i ett hus?

Om du bor i hus har du oftast en större elkostnad än om du bor i lägenhet, speciellt om du har en elberoende uppvärmning som direktverkande el eller värmepump.

Vad som är en normal elförbrukning varierar beroende på hur stort huset är, hur många ni är som bor där, vilken typ av uppvärmning som finns, era teknikvanor, om ni laddar eldrivna fordon och så vidare. 5 000 kWh, 10 000 kWh och 20 000 kWh används ofta i prisjämförelser, men det bästa är om du tar en titt på din egen förbrukningsstatistik och jämför med hur denna sett ut historiskt.

Minska elkostnaden för ditt hus

Det finns många åtgärder du kan göra i ditt hus för att minska elförbrukningen och därmed din elkostnad. Några är enkla och billiga, som att se till att du har bra tätningslister i fönstren, medan andra kräver större investeringar, som att tilläggsisolera vinden. Uppvärmning och varmvatten står för den allra största delen av din elförbrukning, så koncentrera dig gärna på dessa först och främst. Kanske kan du sänka värmen en grad och på så sätt spara in 5 % av uppvärmningskostnaden eller duscha någon minut snabbare?

Tillbaka