Vad betalar jag för på min elräkning?

Hem » Vad betalar jag för på min elräkning?

Som elkund har du två olika avtal, ett elhandelsavtal och ett elnätsavtal. Ibland får man kostnaderna för båda dessa på samma faktura, ibland får man en faktura från sitt elhandelsbolag och en från sitt elnätsbolag.

Om du har Tranås Energi som elhandelsbolag och bor inom Tranås Energi Elnäts nätområde får du allt på samma faktura men ser kostnaderna uppdelade under olika rubriker.

Kostnader för elhandel

Du köper den el du använder via ett elavtal hos ditt elhandelsbolag. De köper i sin tur in din el på elmarknaden och det är priset på elmarknaden som är grunden till vad elpriset ligger på just nu. Priserna på elmarknaden styrs av tillgången till el, som påverkas av exempelvis väder och världsläge.

Om du tecknar ett avtal med fast pris har du sedan samma pris per kWh under hela avtalsperioden, om du väljer ett avtal med rörligt pris följer detta utvecklingen på elmarknaden och varierar från månad till månad. Tranås Energis avtalspriser brukar ligga mycket bra till i jämförelse med andra elhandelsbolag!

Kostnader för elnät

Ditt elnätsbolag tar ut en kostnad för att leverera den el du har köpt hem till dig. Kostnaden varierar beroende på hur mycket el du har använt och hur många ampere du har på din huvudsäkring.

Pengarna ditt elnätsbolag får in går till drift, underhåll och förbättringar av elnätet, för att du ska få en trygg leverans utan strömavbrott. Hur stor kostnad som får tas ut av elnätsbolaget beror på vilka underhållsbehov som finns, detta regleras av Energimarknadsinspektionen. Tranås Energi Elnät har ett medelpris i jämförelse med andra elnätsbolag.

Energiskatt

Ditt elnätsbolag fakturerar också kostnaden för energiskatt. Energiskatten går till staten. Tillsammans med momsen står skatterna för ca 45 % av din elkostnad.

Min faktura är högre än vanligt, varför?

Hur mycket du betalar för din el beror alltså på hur mycket el du har använt och hur dina avtal ser ut. Om du tycker att din faktura är högre än vanligt kan du först kontrollera så att du inte glömt att teckna om ditt elhandelsavtal och på så sätt råkat hamna på Anvisat pris (Tillsvidarepris), vilket är lite dyrare. I så fall kan du när som helst teckna ett elavtal. Detta ser du på din faktura eller under ”Mina avtal” på Mina Sidor.

När du kontrollerat detta kan du titta vidare på hur många kilowattimmar (kWh) du använt, även detta kan du se på Mina Sidor. Om räkningen är högre än vanligt har du använt mer el än du brukar. Det är svårt för oss att svara på vad detta beror på, eftersom vi inte vet vilka elprylar du har i ditt hem.

De flesta av oss har varit hemma mer under pandemi-tiden, och därmed tittat mer på tv, lagat mer mat, haft lamporna tända mer och så vidare, vilket kommer att synas på din elförbrukning.

Om din uppvärmning är beroende av el kommer förbrukningen att öka när det blir kallare ute. När det är varmt kanske du istället har en fläkt igång, som ökar elanvändningen. Andra saker som drar mycket el kan vara varmvattenberedaren, vitvaror eller datorer som står på. Har du renoverat nyligen kanske det istället är bygglampor och maskiner som är anledningen. Kanske har du skaffat några nya eldrivna saker den senaste tiden?

Hur kan jag sänka min elräkning?

Den billigaste kilowattimmen är den som aldrig används. Att förbruka mindre el är alltså det mest effektiva sättet att påverka fakturan och det är dessutom bra för miljön! Fundera över hur din eller familjens elanvändning ser ut, kanske kan ni förändra något?

Om du vill få hjälp att sänka din elförbrukning kan du ta hjälp av kommunens energi- och klimatrådgivare, alla kommuner brukar erbjuda denna tjänst.

Läs mer om energi- och klimatrådgivning i Tranås kommun

Snabba energitips

 • Välj energieffektiva vitvaror och elektronik när det är dags att köpa nya.
 • Täta dragiga fönster med tätningslister.
 • Fyll tvättmaskinen, torktumlaren och diskmaskinen när du kör dem. Låt gärna tvätten lufttorka.
 • Tvätta i 40 grader istället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.
 • Sänk värmen inne. En grad lägre minskar uppvärmningskostnaden med 5 %.
 • Stäng av elektronik (dator, spelkonsoler, tv osv) när du inte använder den.
 • Dra ur laddaren till mobilen när den inte används.
 • Använd LED-lampor istället för andra alternativ.
 • Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand.
 • Snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen.
 • Ha en måttlig temperatur på den elektriska golvvärmen.
 • Stäng av den elektriska handdukstorken när den inte används.
 • Ställ inte stora möbler framför elementen.
 • Lägg lock på kastrullen när du kokar upp vatten.
 • Tina fryst mat i kylen istället för i micron.

Vid frågor

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om din faktura eller ditt elavtal!

Kontakta kundservice

Tillbaka