Hem » Välj rätt elavtal – för dig som bor i lägenhet

Välj rätt elavtal – för dig som bor i lägenhet

Bor du i lägenhet och ska teckna elavtal? Här får du några råd om hur du kan tänka.

Vilket elavtal ska jag välja?

Hos Tranås Energi kan du välja mellan avtalen Rörligt pris, Rörligt timpris och Schysst pris (som till stor del består av ett fast pris). Du kan också välja till el märkt Bra Miljöval eller vår egenproducerade el, som vi kallar Hemmagjord el. Det viktigaste är att du tecknar ett avtal och inte betalar enligt så kallat Anvisat pris, vilket man gör om man inte aktivt tecknat något elavtal.

Dessa avtal kan du välja på

Ett rörligt elpris innebär att priset du betalar varierar antingen från månad till månad eller från timme till timme (om du har Rörligt timpris), beroende på utbud och efterfrågan på elmarknaden. Det ger dig möjligheten att spara pengar när elpriset är lågt, men du måste också vara beredd på att betala mer när elpriset är högt.

Vill du ha större trygghet är det bättre att välja avtalet Schysst pris, som i grunden består av ett fast elpris per kWh. Den fasta delen är samma under hela avtalsperioden, oavsett hur elmarknaden förändras. Schysst pris har också några rörliga delar som styrs av hur du använder din el.

Hur mycket el går det åt i en lägenhet?

En lägenhet har oftast mycket lägre elförbrukning än en villa. Det beror på att du oftast bara betalar för din hushållsel, som belysning och den el som går åt i kök och till dina teknikprylar.

En vanlig elförbrukning i en lägenhet ligger mellan 2000 kWh – 5000 kWh, men det beror förstås mycket på hur stor lägenheten är och hur många ni är som bor där.

Minska elkostnaden i din lägenhet

Om du bor i lägenhet kan det vara svårt att hitta enstaka åtgärder som får stor effekt, i stället får du kanske göra många små. Som att byta till LED-lampor och se till att dina teknikprylar är ordentligt avstängda. Om du ska köpa nya vitvaror eller andra eldrivna saker är det bra att välja så energisnåla varianter som möjligt.

Tillbaka