Hem » Effektbrist – kan elen stängas av?

Effektbrist – kan elen stängas av?

Uppdaterad 8 december, 2022

Du har säkert hört att det pratas om elbrist i media, eller effektbrist som det egentligen handlar om. Här berättar vi mer om vad det innebär och hur du påverkas om det skulle uppstå.

Vad är effektbrist?

Effektbrist uppstår om efterfrågan på el är större än tillgången under en viss tidpunkt. Om effektbrist skulle uppstå blir det obalans i kraftsystemet, vilket inte får hända eftersom det kan orsaka kollaps på elnätet. I en sådan akut situation skulle myndigheten Svenska kraftnät ge order till elnätsföretagen att bryta strömmen i vissa områden för att avlasta nätet.

Kan det bli effektbrist i vinter?

Svenska kraftnät bedömer risken för ett så kallat kontrollerat strömavbrott i vinter som ”reell”. Det innebär att det finns en risk för att Tranås Energi Elnät skulle kunna få order om att stänga av strömmen i vårt elnätsområde, men den är fortfarande liten.

Anledningen till att risken dock är större än tidigare vintrar är problemen på den europeiska energimarknaden och de uteblivna gasleveranserna från Ryssland. Detta gör att Sverige kanske inte kommer att kunna importera el om den inhemska produktionen inte skulle räcka till, exempelvis vid mycket kallt väder eller vid driftstörningar hos de stora kraftproducenterna.

Troligen skulle Svenska kraftnät se tecken på att det finns risk för effektbrist vid en viss tidpunkt redan dagen innan, då priserna på elmarknaden (som speglar tillgång och efterfrågan) skulle bli extremt höga. I det fallet finns det tid att agera och Svenska kraftnät kommer då att uppmana alla elanvändare att sänka sin förbrukning och man kan även aktivera den reservkraft som finns tillgänglig. Svenska kraftnät och motsvarande aktörer i de nordiska länderna kommer också att stötta varandra så långt det är möjligt.

Först om vi fortfarande riskerar effektbrist efter ovanstående åtgärder kommer Svenska kraftnät att ge order till elnätsbolagen om att strömmen ska stängas av, vilket då ska ske mycket snabbt.

Vad händer om strömmen bryts?

Om Tranås Energi Elnät skulle behöva bryta strömmen inom vårt elnät upplever du det som ett vanligt strömavbrott, som troligen skulle vara upp till ett par timmar. Skulle avbrottet vara längre skulle man, om det är möjligt, rotera tillgången på el mellan olika områden.

Även tillgång på värme, varmvatten och internetuppkoppling kan påverkas under strömavbrott. Längden på strömavbrottet påverkar tiden det tar att få i gång fjärrvärmeleveranserna igen, så det kan ta lite tid innan du får värme och varmvatten igen efter att strömmen kommit tillbaka.

När strömmen kommer tillbaka är det viktigt att det inte blir för hög belastning på elnätet, då kan det nämligen bli strömavbrott igen. Vänta därför en stund med att sätta igång dina prylar, laga mat och tvätta när strömmen kommit tillbaka.

Få information via sms

Eftersom en eventuell avstängning på grund av effektbrist ska ske mycket snabbt är det inte säkert att vi skulle hinna förvarna om en sådan, men vi informerar alltid via sms-utskick och på vår hemsida så fort vi kan.

Kontrollera gärna att ditt mobilnummer finns registrerat i vår sms-tjänst för avbrottsinformation på sidan Driftstatus.

Minska risken för avbrott

För att minska risken för effektbrist uppmanar Svenska kraftnät till att plana ut förbrukningstopparna. Detta kan vi alla hjälpas åt med genom att flytta vår elanvändning från de tider då som mest el behövs till tider då det är minskad efterfrågan. Det är främst två tider på dygnet då man vill kapa elanvändningen, timmarna när svenska folket vaknar och industrin sätter igång samt timmarna när alla ska laga middag. Dessa är de mest elintensiva under dygnet och på vintern när det är kallt och mörkt är det extra hög belastning. Om du till exempel kan ladda elbilen på natten och vänta med tvätten till helgen är du till stor hjälp.


Du kanske också vill läsa om

Tillbaka