Miljösmarta val – Mys bästa tips!

Hem » Miljösmarta val – Mys bästa tips!

I Sverige lever och konsumerar vi idag som att vi hade tre jordklot till vårt förfogande. Detta måste förändras om vi ska kunna nå en hållbar livsstil som inte påverkar klimatet, miljön och våra samhällen negativt. Frågan är bara hur man ska göra för att leva miljösmart? Här ger vår kvalitets- och miljösamordnare My Knutsson fem bra tips som de flesta av oss skulle kunna införa på en gång!

-I vardagslunken är det ofta svårt att orka eller hinna göra några större förändringar och jag tycker det ska vara lätt att göra rätt. Därför vill jag dela med mig av fem miljösmarta tips som enkelt kan inkorporeras i vår vardag. Jag hoppas ni finner dem inspirerande.

Få in vegetariska alternativ i vardagen

-Visste du att 70 % av den svenska matens klimatutsläpp kommer från konsumtion av kött, ägg och mejeriprodukter? För att minska denna siffra kan du prova att luncha vegetariskt eller varför inte låta företagsfikor och måltider bli växtbaserade? Mitt bästa tips för att få in mer vego i vardagen är att byta ut köttet i rätter du redan lagar och tycker om mot vegetariska alternativ. Taco på quornfärs/sojafärs eller chili sin carne med extra mycket grönsaker är till exempel två riktiga höjdare. På detta sätt behöver du inte heller plocka bort någon rätt från din matlagningsrepertoar.

Bekämpa matsvinnet – kanske med hjälp av en app?

-En tredjedel av all mat som produceras slängs och man brukar säga att ungefär 95 kilo mat per person varje år hamnar i soporna. För mig låter detta helt galet och jag vill därför dela med mig av tre tips som kan hjälpa dig att leva lite mer svinnsmart:

  • Planera för vad du ska handla så att du enbart köper det du behöver.
  • Tänk på att många livsmedel kan frysas ned och ofta håller längre om du hanterar dem på korrekt sätt.
  • Karma är en app där bland annat hotell, caféer och restauranger lägger upp mat till rabatterat pris som blivit över från dagens försäljning. Genom att handla via appen räddar du dels mat från att slängas men får också riktigt god mat till ett bra pris. Du hittar Karma på Apple Store såväl som Google Play Store.

Spara på vattnet

-Med ett snitt på 140 liter om dagen är vi svenskar bland de i världen som förbrukar mest vatten. Denna höga vattenanvändning kräver stora energiresurser och har en tydlig miljöpåverkan. Mina favorittips för att minska vår vattenförbrukning och spara på jordens resurser är:

  • Att alltid ha en kanna med vatten i kylen så att du slipper spola i kranen för att få kallt vatten att dricka.
  • Diska aldrig under rinnande vatten. Se även till att fylla diskmaskinen helt innan du kör den så sparar du både vatten och energi.
  • Använder du vattenkokare? Värm då bara så mycket du verkligen behöver, genom att exempelvis hälla i de koppar du tänkte använda till te. På detta sätt slipper du hälla ut överblivet vatten och sparar på den energin som krävs för att värma upp vattnet.

Handla svenskt, certifierat och efter säsong så långt det går

-Ungefär en tredjedel av våra konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser kommer från livsmedel. Anledningen är att vår mat kräver mycket vatten, landmassa och energi men också att den ofta fraktas stora avstånd innan den hamnar i våra matbutiker. Dessutom har livsmedelsbranschen stor inverkan på våra landskap och dess biologiska mångfald. För att säkerställa att min mat har så liten påverkan på miljö och natur som möjligt brukar jag tänka på att handla svenskt, miljöcertifierat och gärna efter säsong.

Genom att handla svenska råvaror efter säsong reduceras matens transportsträckor samtidigt som ditt val ofta gynnar en levande landsbygd. Väljer man dessutom tex. kravmärkta eller ekologiska varor minskar man ytterligare sin miljöpåverkan då certifieringarna bla. innebär en kraftigt reducerad kemikalieanvändning, en god djurhållning och förbättrade arbetsförhållanden. Viktigt att notera är att det finns många fler märkningar så som Bra miljöval, Fairtrade och Rainforest Alliance. De är alla värda att hålla utkik efter och du väljer själv vilka du väljer att ta med hem.

Hjälp våra pollinatörer

-I Sverige finns uppemot 300 olika slags bin och humlor. Av dessa håller 50 på att försvinna till följd av förtätning och enformig, monokulturell, odling i våra landskap. Detta är ett allvarligt problem då de har en avgörande roll i våra ekosystem som pollinatörer. Nästan en tredjedel av våra grödor och växter behöver pollineras av vilda eller tama bin och utan deras hjälp blir skördarna sämre samtidigt som biodiversiteten i landskapen minskas. För att hjälpa våra pollinatörer kan du följa dessa tips:

  • Odla växter som humlor och bin tycker om så som: lavendel, smultron, timjan och ljung.
  • Placera gärna små vattenfat på din balkong eller i din trädgård så att de kan ta en vattenpaus. Tänk på att lägga i några stenar eller glaskulor så att insekterna enkelt kan dricka vatten utan att drunkna.
  • Har du en gräsmatta? Spara gärna en liten plätt där du inte klipper gräset samt så med fördel in ängsblommor. Detta blir en liten oas för våra humlor och bin. Även fjärilarna kommer älska denna hörna.
  • Bygg eller köp ett insektshotell och sätt ut. På detta sätt får insekterna ett hem även i staden.

Läs mer: Så bygger du ett bihotell

My Knutsson, kvalitets- och miljösamordnare
Tillbaka