Sveriges största hobby: så här kommer du i gång med sportfisket
Vill du ha en hobby som kombinerar uteliv, samvaro och spänning så är sportfiske garanterat något för dig. Du har säkerligen suttit på bryggan och kikat ner på det rödvita flötet men lockats av tanken att börja fiska med rullburet spö. Här får du guiden som uttryckligen kastar dig direkt in leken!

Den spännande världen under ytan
Att med spö, lina och krok utforska den spännande världen under ytan lockar många. Så många att sportfiske har blivit Sveriges största fritidssysselsättning. Du som läser det här har förmodligen metat abborre eller mört från bryggan men vill veta mer? Det dykande flötet har gett mersmak och suget efter att kasta ut betet lite längre har vuxit sig starkare. Känna hugget. Veva in fisken. Kanske få en lite större fisk. Här bjuder vi på en intensivkurs i handhavande och ger dig på samma gång tipsen som ökar förståelsen för våra vattenmiljöer och chansen att fånga fisk. Häng på!
Det är både kul och enkelt att kasta
När vi pratar känsla, kastlängd och precision så kommer du vinna på att göra rätt från början. Vi antar att du köpt en haspelutrustning, den vanligaste fiskeutrustningen och den enklaste att starta med. De sex stegen nedan beskriver hur själva kastet går till:
- Haspelrullen ska hänga under spöet. Placera rullfoten mellan långfingret och ringfingret. Nu befinner sig pekfingret i rätt läge för att fånga upp linan samtidigt som utrustningen befinner sig i balans.
- Ställ in rullens slirbroms så att det är hyfsat trögt att handdra av lina från spolen.
- Veva upp betet så att avståndet mellan betet och toppöglan är runt trettio centimeter.
- Fånga upp linan med pekfingret från den handen som håller runt rullen. Kläm fast linan mellan pekfingret och spöet.
- Fäll över bygeln, rikta spöet bak över huvudet och gör en kaströrelse framåt.
- När spötoppen pekar 45 grader framför dig frigör du linan från fingret. Betet ska nu färdas genom luften i en bågformad rörelsebana och landa en bit ut i vattnet, framför dig.
Ju mer du tränar desto pricksäkrare och längre kastar du. Utnyttja spöklingans kraft när du kastar. Efter ett tag känner du när det är läge att släppa linan från pekfingret och låta betet slungas i väg. Släpper du betet för tidigt så kastar du högt men inte långt. Släpper du betet för sent så slutar det i ett plask framför fötterna. Hela kaströrelsen ska vara mjuk och synkroniserad. Öva på tajmingen.

Fiska hem betet rätt
När betet slagit i vattenytan låter du det sjunka en stund innan du börjar veva. Vid hemtagningen av betet håller du ner spöet så att spötoppen befinner sig några decimeter ovanför vattenytan. Veva inte med spöet riktat mot betet, utan vinkla spötoppen lite åt sidan. Då skapar du svängrum för eventuella mothugg, dessutom får du lite känsla för hur betet går i vattnet. Testa att veva i olika hastigheter. Ibland kan du göra en snabb paus, ett så kallat spinnstopp för att utlösa hugg på eventuella efterföljare. Kasta i solfjäderformation så att du täcker så stor yta av vattnet som möjligt. Variera inspinningshastighet och sjunkdjup.
Vi sportfiskare tar ansvar
I samband med att vi tar våra första kast är det läge att reflektera över att friska och välmående vattendrag inte är en självklarhet. Vi sportfiskare ansvarar tillsammans över miljön vi fiskar i. Natur och vatten måste vårdas med ömhet och respekt för att vi, våra barn och barnbarn ska ha möjlighet att fortsätta njuta av dem. Ett exempel är att fisken i våra vattensystem ska ha möjlighet att fritt vandra för lek. Det är dock ingen självklarhet idag då vi människor utnyttjat bland annat älvar och åar för anläggning av kvarnar till utvinning av energi.
Men lika enkelt som det är att ta med sig skräpet hem från fisketuren är det att välja rätt kraftbolag för strömförsörjningen, ett kraftbolag som bryr sig om våra vattenmiljöer. Vi på Tranås Energi vill göra så lite avtryck i naturen som möjligt. Vi har sett till att fisken kan vandra fritt förbi våra vattenkraftverk och kraftverksdammar och vi har nyligen sökt tillstånd att bygga en fiskväg vid det sista hindret i vårt område, en gammal kvarndamm. Sen kan fisken ta sig hela vägen från Lägern-sjöarna till Sommen. Det här är vårt sätt att ta ansvar och det är vi stolta över.

Något som också är viktigt är att alltid lösa fiskekort innan påbörjat fiske. Det är vi sportfiskare som tar reda på vilka regler som gäller i det vatten vi fiskar i. Dessutom går oftast fiskekortsavgifterna till förbättring av fiskbestånd, renovering av båtramper och olika fiskevårdsåtgärder.
80 procent av fisken står på tio procent av ytan
En tumregel som du kan ha med dig är att ungefär 80 procent av fisken står på tio procent av ytan. Vissa platser är alltså bättre än andra. Att stå still på en och samma plats och vänta på att en fisk ska simma förbi fungerar föga, utan du måste röra på dig mycket för att själv hitta fisken. Även om det är besvärligt och snårigt att komma till så är det nästan alltid den som rör sig mest och täcker störst yta som fångar mest fisk. På så vis lär du dig vilka platser som är extra fångstgivande.
Hitta fisken från land
Som benburen landfiskare bör du alltid leta efter fisk vid följande platser: tydliga branter, stengrund, risvasar och nerfallna träd, in- och utlopp. Även strömsatta sund brukar hålla fisk. Står du och kastar i ett strömmande vatten så ska du noggrant kasta av alla lugna bakvatten. Här står ofta bytesfisken. Finns det bytesfisk så är aldrig rovfisken långt borta. Testa även att kasta i inloppet uppströms bakvattnet, där står ofta fisk och väntar på mat som forslas med vattenmassorna. Kuperade bottnar med stora stenar och annat som skapar fickor för fisken att gömma sig är alltid värda att testa. Runt och under broar samlas det ofta fisk. Både bakom bropelare och under själva bron. Hamnar och bryggor med båtar brukar även vara fångstgivande.

Hitta fisken från båt
Har du nyttjandemöjlighet till båt faller många fördelar på plats. Med hjälp av ett sjökort eller ekolod kan du lokalisera friliggande grynnor och grundryggar. Dessa platser drar ofta åt sig fisk. Lägg båten en bit utanför och kasta upp mot grundområdet, för att inte skrämma fisken. Andra platser som du bör uppmärksamma är vegetationsrika områden. Exempelvis gäddan föredrar att gömma sig bland nate och undervattensgräs. Får du fisk eller hugg på ett ställe så fortsätt kasta där då det kan finns fler. Identifiera platsen och leta efter andra liknande platser. Ta riktmärken eller ännu enklare: logga fångstgivande platser i din telefon. Återkom och testa några timmar senare eller vid ett helt annat tillfälle. Är platsen het hugger det garanterat igen.
Sportfiskarens ordlista
Haspelrulle: En rulle som hänger under spöet. Spolen roterar inte vid kast.
Spolen: Delen på rullen där linan är upplandad.
Bete: Ett fiskedrag.
Bygel: Haspelrullar har en bygel som frigörs innan kast och roterar vid hemtagning.
Slirbroms: En justerbar broms på rullen som motverkar att du tappar fisk när den rusar.
Vandringshinder: Ett hinder i ett vattensystem där fisken inte kan passera.
Fiskevårdsåtgärder: Miljöåtgärder som gynnar fisken och dess livsmiljöer.
Spinnstopp: En paus i hemvevningen av betet.
Hugg: När fisken biter tag i betet.
Efterföljare: Fiskar som följer efter betet.
Mothugg: Ett bestämt ryck i spöet för att fästa krokarna i fiskens käft vid hugg.
Drilla: Veva hem en fisk.
Toppögla: Spööglan längst ut i spötoppen.
Bottennapp: När betet fastnar i botten.
Skatbo: Ett gigantiskt trassel.
Grynna: Ett grunt område i skärgård, hav och sjö.
Nate: Vanlig vattenväxt.
Bytesfisk: En mindre fisk som står på rovfiskarnas matsedel.
Fiskekort: En licens som tillåter sportfiske i ett vatten eller fiskevårdsområde.
Spinnare: Ett bete med förtyngd kropp och en roterade sked.
Vobbler: Ett fiskliknande bete med haksked. Vobblern har en egen inbyggd gång.
Jigg: Ett gummibete med uppåtvänd krok som oftast fiskas över botten.