Hem » Teckna rätt elavtal

Teckna rätt elavtal

Den vanligaste frågan vi får gäller vilket som är rätt elavtal att välja. Det är också en fråga som bara du kan svara på, men det finns några saker att tänka på som kan hjälpa dig i beslutet.

Hos Tranås Energi kan du välja mellan avtalen Rörligt pris, Rörligt timpris och Schysst pris, som till stor del består av ett fast pris. All el är förnybar och du kan välja till el märkt Bra Miljöval eller vår egenproducerade el, som vi kallar Hemmagjord el.

Vilket elavtal är rätt för mig?

När du ska välja elavtal finns det flera faktorer att räkna in, exempelvis din elförbrukning, din ekonomi och hur intresserad du är av att följa utvecklingen på elmarknaden.

Att ha ett rörligt elpris innebär att priset du betalar varierar antingen från månad till månad (avtalet Rörligt pris) eller från timme till timme (avtalet Rörligt timpris), beroende på utbud och efterfrågan på elmarknaden. Det ger dig möjligheten att spara pengar när elpriset är lågt, men du måste också vara beredd på att betala mer när elpriset är högt. Om du väljer Rörligt timpris behöver du anpassa din elanvändning efter de timmar då elen är billigast, annars blir detta ett dyrare alternativ än ett vanligt Rörligt pris-avtal.

Avtalet Schysst pris består i grunden av ett fast elpris per kWh, som är samma under hela avtalsperioden, oavsett hur elmarknaden förändras. Avtalet har också några rörliga delar som styrs av hur du använder din el. Schysst pris ger dig större trygghet, men du kan också missa möjligheten att dra nytta av låga elpriser när de uppstår. Schysst pris passar dig som vill ha en stabil elkostnad med större kontroll över vad du ska betala över året.

Något som många inte tänker på är att det också spelar roll vilket elbolag du väljer. Nummer ett är att välja bort de bolag som finns på Energimarknadsbyråns ”svarta lista”. Det är de som får flest klagomål på sådant som felaktig fakturering, ändrade avtalsvillkor och vilseledande marknadsföring.

Nästa steg är att titta på hur elbolaget som du är intresserad av jobbar. Tranås Energi jobbar till exempel väldigt mycket med åtgärder för biologisk mångfald kring vår egen elproduktion, det är det många av våra kunder som uppskattar!

Se elpriser

Nu vet du vad du ska tänka på innan du tecknar ditt nya elavtal. Nästa steg kan vara att titta på våra aktuella elpriser, och om du är intresserad av Schysst pris, fundera över vilken profil som är rätt för dig.

Tillbaka