Hem » Detta undrar våra kunder om elavtal

Detta undrar våra kunder om elavtal

Just nu får vår kundservice fler telefonsamtal och e-post än vanligt och nedan kan du läsa svaren på frågorna de allra flesta ställer just nu.

Finns det någon risk att ni säger upp mitt fasta avtal?

Nej, Tranås Energi kommer inte att bryta några pågående elavtal. Om du har ett elavtal med fast pris gäller detta under hela avtalsperioden.

Vilket elavtal ska jag välja?

Det är svårt för oss att tala om vilket avtal som är bäst för dig, vi kan bara förklara hur de olika avtalen fungerar och vilka fördelar respektive nackdelar de har. Utefter detta får du sedan ta beslut om vilken avtalstyp som passar ditt hushåll bäst och hur höga svängningar ekonomin tillåter.

Om det känns bäst att veta ungefär vad hushållet har för utgifter framöver är det värt att överväga att teckna ett avtal med fast pris så att du betalar samma pris per kilowattimme under hela avtalstiden. Om din ekonomi klarar pristoppar och du tror att marknaden inom överskådlig tid kommer stabiliseras kan det vara värt att ha ett rörligt avtal så att du kan ta del av eventuella sjunkande priser på marknaden.

Om du kan styra stora delar av din elanvändning till tider på dygnet då elen är som billigast på marknaden kanske ett avtal med rörligt timpris passar dig. Om du inte kan eller vill anpassa din elanvändning kan detta dock bli ett dyrt alternativ, så fundera noga över hur dina möjligheter till styrning ser ut innan du tecknar.

Här kan du läsa mer om alla våra avtalstyper

Hur kommer elpriset utvecklas framöver?

Tyvärr är det ingen som vet vad som kommer att hända på elmarknaden framöver. Det är många faktorer inblandade och vädret, tillgången på kol och gas i Europa samt svårigheter i överföring av el från norra till södra Sverige är några av de som påverkar priserna mest.

Om vintern blir kall kommer vi förmodligen se mycket höga elpriser och om Ryssland helt stoppar gasexporten till Europa blir de sannolikt ännu högre. En varm och blåsig vinter utan oväntade driftstopp i elproduktionsanläggningarna skulle ge ett stabilare pris.

Se aktuella elpriser

Vad kan jag göra inför vintern?

På vintern har många en högre elförbrukning än på sommaren, vilket leder till högre kostnader. Om du har en lite högre elförbrukning och ett elavtal med rörligt pris eller ett nyligen tecknat fastprisavtal är det klokt att fundera på om du behöver göra några åtgärder innan dess.

  • Se över vilka energibesparingsåtgärder du kan göra hemma och gå igenom dem tillsammans med alla i hushållet. Om du behöver hjälp har de flesta kommuner en energi- och klimatrådgivare som du kan kontakta kostnadsfritt.
    Läs bra energispartips hos Energimyndigheten
  • Om du får faktura varannan månad idag kan det vara värt att byta till varje månad för att jämna ut kostnaderna. Detta gör du i så fall genom att skicka ett meddelande till vår kundservice och be om detta.
  • Mina sidor kan du se statistik över din elförbrukning flera år tillbaka i tiden och på så sätt kan du göra en uppskattning av vad dina kostnader kan hamna på i vinter, beroende på vilket elpris du har. Om det ser ut att bli högt är det bra att redan nu börja lägga undan pengar för vinterns elräkningar. I bästa fall sparar du i ”onödan”, och då kan du ju använda pengarna till något roligare!
Tillbaka